New York Times: Το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς εδώ και ένα χρόνο

Νέες αποκαλύψεις από τους New York Times με βάση ένα έγγραφο περίπου 40 σελίδων που είχαν στην κατοχή τους ισραηλινοί αξιωματούχοι εδώ και ένα χρόνο με λεπτομερή στοιχεία για ένα σχέδιο της Χαμάς που αφορούσε μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Ισραήλ δεν θεώρησε το σενάριο αυτό ρεαλιστικό.

Το συγκεκριμένο έγγραφο ωστόσο περιέγραφε μια ανάλογη επίθεση με αυτή που πραγματοποιήθηκε.

Εντύπωση προκαλεί πως το έγγραφο που κυκλοφορούσε στους κύκλους της ισραηλινής κατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς»  (Jericho Wall) αν και δεν διευκρίνιζε το χρόνο της επίθεσης, την περιέγραφε με σαφήνεια.

Όπως αναφερόταν περιείχε ομοβροντίες ρουκετών αλλά και drones που θα κατέστρεφαν κάμερες ασφαλείας και αυτοματοποιημένα πολυβολεία, προτού μαχητές περάσουν στην ισραηλινή πλευρά με αλεξίπτωτα πλαγιάς, μοτοσικλέτες και με τα πόδια, κάτι που συνέβη την 7η Οκτωβρίου.

Γράφουν οι New York Times:

Ένα σχέδιο που εξέτασαν οι Times περιέγραφε λεπτομερώς την επίθεση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι το απέρριψαν ως φιλόδοξο και αγνόησαν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέκτησαν το σχέδιο μάχης της Χαμάς για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου περισσότερο από ένα χρόνο πριν αυτή συμβεί, όπως δείχνουν έγγραφα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνεντεύξεις. Όμως Ισραηλινοί στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών απέρριψαν το σχέδιο ως φιλόδοξο, θεωρώντας το πολύ δύσκολο για τη Χαμάς να το πραγματοποιήσει.

Το περίπου 40σέλιδο έγγραφο, το οποίο οι ισραηλινές αρχές ονόμασαν με την κωδική ονομασία “Τείχος της Ιεριχoύς”, περιέγραφε, σημείο προς σημείο, ακριβώς το είδος της καταστροφικής εισβολής που οδήγησε στο θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων.

Το μεταφρασμένο έγγραφο, το οποίο εξέτασαν οι New York Times, δεν όριζε ημερομηνία για την επίθεση, αλλά περιέγραφε μια μεθοδική επίθεση που είχε σχεδιαστεί για να συντρίψει τις οχυρώσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, να καταλάβει ισραηλινές πόλεις και να εισβάλει σε βασικές στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχηγείου μεραρχίας.

Η Χαμάς ακολούθησε το σχέδιο με συγκλονιστική ακρίβεια. Το έγγραφο προέβλεπε καταιγισμό ρουκετών στην αρχή της επίθεσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εξουδετερώσουν τις κάμερες ασφαλείας και τα αυτοματοποιημένα πολυβόλα κατά μήκος των συνόρων και ένοπλοι να εισβάλουν μαζικά στο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς, μοτοσικλέτες και πεζοί – όλα αυτά συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο περιλάμβανε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση και το μέγεθος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, τους κόμβους επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς η Χαμάς συγκέντρωνε τις πληροφορίες της και αν υπήρχαν διαρροές στο εσωτερικό του ισραηλινού συστήματος ασφαλείας.

Το έγγραφο κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των ηγετών του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα και αξιωματούχους. Δεν είναι σαφές αν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ή άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες είδαν επίσης το έγγραφο.

Πέρυσι, λίγο μετά την απόκτηση του εγγράφου, αξιωματούχοι της μεραρχίας Γάζας του ισραηλινού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση των συνόρων με τη Γάζα, δήλωσαν ότι οι προθέσεις της Χαμάς ήταν ασαφείς.

“Δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί αν το σχέδιο έχει γίνει πλήρως αποδεκτό και πώς θα εκδηλωθεί”, ανέφερε μια στρατιωτική αξιολόγηση που εξέτασαν οι Times.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, μόλις τρεις μήνες πριν από τις επιθέσεις, ένας βετεράνος αναλυτής της Μονάδας 8200, της υπηρεσίας πληροφοριών σημάτων του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η Χαμάς είχε πραγματοποιήσει μια έντονη, ολοήμερη άσκηση εκπαίδευσης που φαινόταν παρόμοια με αυτό που περιγραφόταν στο σχέδιο.

Αλλά ένας συνταγματάρχης στο τμήμα της Γάζας απομάκρυνε τις ανησυχίες της, σύμφωνα με κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδαν οι Times.

“Διαψεύδω πλήρως ότι το σενάριο είναι φανταστικό”, έγραψε η αναλύτρια στις ανταλλαγές email. Η εκπαιδευτική άσκηση της Χαμάς, είπε, ταίριαζε πλήρως “με το περιεχόμενο του τείχους της Ιεριχούς”.

“Είναι ένα σχέδιο σχεδιασμένο για να ξεκινήσει ένας πόλεμος”, πρόσθεσε. “Δεν είναι απλώς μια επιδρομή σε ένα χωριό”.

Οι αξιωματούχοι παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι, αν ο στρατός είχε λάβει σοβαρά υπόψη του αυτές τις προειδοποιήσεις και είχε ανακατευθύνει σημαντικές ενισχύσεις στο νότο, όπου επιτέθηκε η Χαμάς, το Ισραήλ θα μπορούσε να είχε αμβλύνει τις επιθέσεις ή ενδεχομένως και να τις είχε αποτρέψει.
Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός ήταν απροετοίμαστος καθώς οι τρομοκράτες έβγαιναν από τη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα στην ιστορία του Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τη χώρα και η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτήσει επιτροπή για να μελετήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις. Το έγγραφο για το τείχος της Ιεριχούς αποκαλύπτει έναν πολυετή καταρράκτη λανθασμένων ενεργειών που κορυφώθηκαν σε αυτό που οι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον ως τη χειρότερη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που οδήγησε στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Το υπόβαθρο όλων αυτών των αποτυχιών ήταν μια μοναδική, μοιραία ανακριβής πεποίθηση ότι η Χαμάς δεν είχε την ικανότητα να επιτεθεί και δεν θα τολμούσε να το κάνει. Αυτή η πεποίθηση ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη στην ισραηλινή κυβέρνηση, είπαν αξιωματούχοι, που αγνόησε τις αυξανόμενες αποδείξεις για το αντίθετο.

Ο ισραηλινός στρατός και η Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας, η οποία είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Γάζα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί